Camponotus piceus

Go down

Camponotus piceus

Témanyitás by Random_ on Szer. Feb. 08, 2017 5:10 am

Kezdő hangyatulaj vagyok és olvastam az oldalt mely nagyon hasznos és praktikus tanácsokkal lát el. Sajnos lehet későn olvastam el az oldalatok, de talán nem túl későn. Smile

Kaptam karácsonyra barátnőmtől egy 25 fős kolóniát kémcsőben melyet elvileg még teleltetni kellet megérkezésük után. Lehet erre jobb megoldás lett volna a cső amiben jöttek, mi azonban gyorsan behelyeztük őket egy öt literes üvegbe melyet barátnőm rendezett be nekik. Hangyák gyorsan kimásztak és el is tűntek az alsó részében királynőstül. Azután kapcsoltunk, hogy hát még egy hónapot telelniük kellene az ember szerint akitől rendelte postán. Így az egészet beraktuk a hűtőbe, kovászos uborka helyére. Enni néha kaptak mézet, meg olykor vizet fecskendeztünk fix helyekre nedvesítés gyanánt. És persze a kémcső is benne maradt folyadékkal átitatott vattával.

Január közepe után kivettük az üveget, penész megtelepedett benne, ami azóta visszaszorult, sőt szinte eltűnt. Előjött pár dolgozó úgy 3 példányt mindig láttunk, de nem tudtuk mi lehet a királynővel és mennyi élte túl a "teleltetést". Azt láttuk, hogy egyik kavics alatt van egy lejárat és onnan jönnek ki. Kaptak 2 naponta nedvesítést és enni mézet vagy száraz macskaeledelt összetörve. A nedvességre inkább ügyeltünk, mert azt olvastuk az kritikusabb. Egyik este meglepetésünkre nagyon sok 6-7 hangya is a felszínen volt és örültünk, hogy akkor azért háromnál több példány is van. Smile

Nagyobb meglepetésünkre egy hete betelepültek vissza a kémcsőbe melynek a végét beépítették és jelenleg alulról járnak be a kémcsőbe. Oda költöztettek petéket és a királynő is megjelent a dolgozók rendezgetik a petéket. Az apróbbakat közelebb a nedves vattához a nagyobbakat távolabb. A kémcső szájánál pedig a királynő helyezkedik el.

Nem biztos, hogy ideálisan kezelhető és mennyire ideális ez az élőhely a hangyáink számára ezért érdekelne a tanácsotok. Ha költöztetni szeretnénk őket, akkor mikor és hogyan érdemes. A nedvesítést fecskendővel oldom meg mindig ugyanazokat a helyeket nedvesítve. Táplálékul mézet és száraz macskaeledelt kapnak, de lehet ez kevés és jól jönne nekik pár rovar is.

A takarítás elég nehezen megoldható a jelenlegi formában.Random_

Hozzászólások száma : 6
Join date : 2017. Feb. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Camponotus piceus

Témanyitás by Immor on Csüt. Feb. 09, 2017 9:13 am

Hello!Hogy milyen formikáriumot csinálsz az csak a képzelő erőd szab határt.Vagy vannak készen vehető farmok is.Neked mi a fontos?Akarod látni a fészket is ahogy fejlődik a fiasítás vagy elég neked amit ezen kívül látsz. Lényeg hogy ne tudjanak kimászni.Legyen nedvesítés.Az sem árt ha könnyebben hozzá férhető a takarítás miatt.
Kémcső az csak egy ideig lesz jó fészeknek.Kipárolog belőle a víz,elkoszolódik(penész-gomba) a vatta benne.
Annyit tudsz csinálni hogy kiveszed és a hangyák átköltőznek máshova vagy szerzel még egy kémcsövet és cserélgeted őket.Azért költőzhettek bele mert ott a legnedvesebb a közeg.
Etetés:Méz,cukor-ezeket lehet vízzel keverni is.Érdemes kis kupakba vagy mini edénybe tenni.
Fehérjét meg bogarak,rovarok formájában.Döglötteket érdemes adni.Kutya,macska tápot nem próbáltam még.Én nem etetném vele őket.Ezek a tápok atkásak lehetnek...

Immor

Hozzászólások száma : 9
Join date : 2017. Feb. 04.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Camponotus piceus

Témanyitás by Random_ on Pént. Feb. 10, 2017 7:51 pm

Köszi a tanácsot!

Megfogadtam és mézes vizet kaptak kupakban, illetve ma egy tücsköt is ami nagyon felélénkítette a társaságot, mert azonnal nekiestek. Szerzek egy másik kémcsövet.

Random_

Hozzászólások száma : 6
Join date : 2017. Feb. 08.

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Re: Camponotus piceus

Témanyitás by Paraponera on Szomb. Márc. 04, 2017 12:18 am

Szia!

Elnézést, annyira nem volt érdeklődés a fórumon  Razz , hogy aztán nem néztem ide a határidős melóim közepette, de most már igyekszem akkor többször visszanézni! Random_ kb pont azt válaszolta, amit én is írtam volna. Annyit hangsúlyoznék, hogy szerintem a kezelhetőség a legfontosabb az élhetőség után. Hogy utána mi a design, az már a Te ízléseden múlik. Ha csak pár hangyád van, akkor nem gond, ha kimászik a fele, amíg bedobsz 1 tücsköt, mert akkor csak 2-őt kell befognod, de ha 200-nak a felelóg meg ezalatt...

Látni szeretnéd-e a hangyafészket, vagy csak, hogy kint mászkálnak? Az utóbbi esetében lehet nekik természees fészkelőhelyük és ezért természetes hatást kelthet a kifutó. Az előbbi esetén a kifutóba nem tehetsz korhadó fát és talajt, mert azt választják.

Mindenféle tápot próbáltam már, de nem eszik: nyaló szájszervük van, csak nedveset tudnak megenni (a maggyűjtők is beáztatják a magot).

Ha megvan az új helyük, akkor legyen bent 1 nedves végű kémcső, a talja száradjon ki. Be fognak költözni a kémcsőbe és át tudod őket emelni az új helyre. Persze  aztán nézd át a régi helyett, hogy maradt-e benne pár kóbor példány.

Kapjanak a mézes víz mellé cukrosat is,mert a mézben kevés a szaharóz, márpedig a Campo-knak az nagyon kell.

Üdv:

András
avatar
Paraponera
Admin

Hozzászólások száma : 13
Join date : 2016. Oct. 27.

Felhasználó profiljának megtekintése http://web.unideb.hu/tartally/hu.htm

Vissza az elejére Go down

Re: Camponotus piceus

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.